torstai 21. maaliskuuta 2013

Pinaattiletut ja jauhelihakastike

Tähän yhdistelmään tutustuin Seinäjoella lukioaikana, jolloin se oli osa kouluruokaa. Pohjanmaan erikoinen? Ensikerran hämmennyksen jälkeen tästä tuli yksi arkiruokalemppareistani. Suosittelen maistamaan! Hyvä vaihtoehto tutun pastan ja perunan ohella.

Pinaattiletut ostin tällä kertaa valmiina.

Perinteinen jauhelihakastike ilman ylimääräisiä rasvojen lisäyksiä:

400g jauhelihaa
1 sipuli
n. 2 rkl venhäjauhoja
vettä
1 lihaliemikuutio
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta

Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää jauhot ja ruskista hetki lisää. Lisää kiehuva vesi (sekoita hyvin!), lihaliemikuutio ja mausteet ja kypsennä n. 10 minuttia.

Kuten kuvasta näkyy, kastikeversioni oli hieman paksuhkoa..kukin tyylillään! :)

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Soijabolognese

Pikaista, edullista, herkullista ja terveellistä arkiruokaa parhaimmillaan! Kaveriksi täysjyväpastaa ja se on siinä. Tämä taisi olla alle 20 minuutissa lautasellani. Kellä ei ole aikaa laittaa arkena ruokaa, häh? :)

n. 3 annosta

reilu 1 dl soijarouhetta
2-3 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
lihaliemikuutio
runsaasti oreganoa
chiliä
mustapippuria
100 g valkosipuli&yrtit-tuorejuustoa

Kuullota kattilassa öljyssä sipuli&valkosipuli, lisää tomaattimurska, vesi, soijarouhe ja mausteet. Lisää vettä tarvittaessa, rouhe kun imee sitä yllättävän paljon. Keittele 5-10 minuuttia ja lisää tuorejuusto ja kuumenna. Valmis.

Lihaliemikuution voisi tietysti mielellään korvata muilla mausteilla.. Arominvahventeet eivät ole nin kivoja kavereita. Ehkä kaupasta nykyään löytyy maustekuutioita ilman niitäkin?

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Protskubanaanilätyt

..ja lisää yhdyssanoja! ;)

Nyt seuraa vinkki kaikille (yli)kypsien banaanien kammoksuajille.
Tämä ei ole millään tavalla minun reseptini, vaan sain idean kämppikseltäni, joka puolestaan sai idean kaveriltaan tai jotain. Tämä myös tällainen terveellisempi herkku ilman hiilaripommia. Olin hyvin epäileväinen maun suhteen ennen omaa kokeilua. Mielessäni oli lähinnä munakas banaanilla-makusinfonia. Mutta, onneksi kokeilin ja maistoin, hyviä olivat! Teen näitä varmasti vielä monta kertaa! En voi sietää ylikypsiä banaaneja, joten nyt minulla on keino käyttää ylikypsät banskut herkullisesti, terveellistä ja täyttävää (pika)ruokaa laittaen. Jes! Kuvaa ei valitettavasti ole, kun katosivat niin nopeasti nälkäiseen vatsaani..

Tässä tänään tekemäni versio:

1,5 banaania
2 kananmunaa
reilu ripaus steviaa
1 rkl venhäjauhoja
nokare margariinia paistamiseen

Kaikki haarukalla muussaten ja vatkaten sekaisin ja paistinpannulle paistumaan, tämä satsi kahdessa erässä. Voiko olla helpompaa? :)

Tämän voisi tehdä myös ilman jauhoja, mutta silloin banaania kannattaa olla enemmän ja muutenkin laittaisin vaikka kaksi isoa banaania kahden munan satsiin. Makeutusta ei myöskään välttämättä tarvitse, riippuen banaanien kypsyydestäkin.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Omenakookosrahkapannukakku

Ah, rakastan suomen kielen yhdyssanoja.. ;)
Täällä kotona alkaa olla jo nyt hieman tylsää, kun pitää ottaa ihan iisisti eilisen viisaidenhampaiden poiston vuoksi. Suuria kipuja ei onneksi ole, joten ruoka kuitenkin maistuisi.. Tuli sitten tällainen tekaistua keittiön kaappeja availlessa, kun jotain herkkuakin teki mieli, mutta ei mitään epäterveellistä kaloripommia kuitenkaan. Sainpa käytettyä hedelmäkorissa pyörineen liian happaman omenankin!



1 prk rahkaa
2 kananmunaa
0,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
n. 4 rkl steviajauhetta
2 tl vanilliinisokeria (vaniljasokeri oli loppunut, höh!)
1 omena
2-3 rkl kookoshiutaleita
loraus sitruunamehua
(0,5-1 tl leivinjauhetta)

Raasta omena karkeasti ja sekoita kaikki yhteen. Turvota hetki (uunin lämpenemisen ajan).
Kaada voideltuun piirakkavuokaan tai leivinpaperin päälle. Paista n. 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on saanut väriä.

Stevian sijaan voi toki laittaa normaaliakin sokeria. Tällä kertaa yritin olla kiva ja kevyt ja käytin Hermesetasin steviajauhetta, joka kestää paistamisen ja sopii hyvin tällaisiin "lättäniin" leivonnaisiin.

Leivinjauhe tuli mieleen, kun sain levitettyä taikinan vuokaan..eli sitäkin VOI käyttää, mutta onnistui ihan kivasti ilmankin. Lättänähän tämä oli kuin pannukakku, mutta maku hyvä. Tämä ei missään nimessä normaalia pannaria voita, mutta tällaisesta kevyestä arkiherkusta menee oikein kivasti. Omani nautin ripauksella sokeria & nokareella turkkilaista jugurttia, hyvää oli! :)

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Uunijuurekset, lohiperhoset ja tzatziki

Sunnuntain kunniaksi kokkailtiin kämppiksen kanssa yhdessä jotain aavistuksen parempaa. Kummatkin kun ollaan syöty viime päivät kaupan verilettuja ja sitä rataa. Aika siis touhuta hetki keittiössä rennosti vapaailtaa viettäen ja hyvästä ruuasta nauttien!

Reseptinä sinänsä ei mitään ihmeellistä, improvisoituna yhdistellen tämän hetken mielitekojen mukaan. Pieni ylistys hunajan käytölle ruuanlaitossa: kannattaa todellakin kokeilla kasvisten ja lihan maustamisessa, jos ei ole tullut kokeiltua. Esimerkiksi soija&hunaja-yhdistelmä sianlihan tai vaikka lämpimän paprikahöystön maustamisessa, toimii!



Uunijuuressetti:

3 porkkanaa
1,5 bataattia
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
n. 4 rkl oliiviöjyä
n. 2 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
chiliä


Lohiperhoset:

lohta
sitruunapippuria
suolaa


Tzatziki:

200g turkkilaista jugurttia
1 pienehkö kurkku
2 valkosipulinkynttä
pari ripausta suolaa


Kuori ja pilko juurekset ja sipulit. Lisää joukkoon oliiviöly, hunaja ja mausteet. Paista pehmeiksi uunissa 200-asteessa noin tunti.

Kypsennä lohi ja mausta kevyesti kypsennyksen loppuvaiheessa.

Tzatzikia varten raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Itketä raaste lisäämällä pari ripausta suolaa, anna levätä hetki ja puserra ylimääräinen neste pois. Pilko/puserra valkosipuli (HC-valkosipulifanit laittakoon enemmän, mutta kahdesta kynnestä tulee tähän määrään mukava valkosipulinen efekti siitä pitäville). Sekoita jugurtin joukkoon ja anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

Voin kertoa, että HYVÄÄ oli! ..ja kämpässä suhteellisen mehevä sipulin aromi. Onneksi ollaan kummatkin sipulin ystäviä, kuten reseptistä huomata saattaa :)