torstai 28. helmikuuta 2013

Menemen

Tänään esittelyssä yksi ehdoton lempiruokani, johon tutustuin Turkissa vietetyn vaihto-opiskelun aikana. Virallisesti tätä tarjotaan aamiaiseksi, mutta mielestäni se sopii ihan yhtä hyvin kaikille aterioille! Tänään se olikin lounaani. Kyseessä on siis eräänlainen tomaattimunakas, mutta hieman erilailla valmistettuna. Yhteensä aikaa tähän menee n. 30-45 min., mutta varsinainen tekeminen on erittäin helppoa. Yksinkertaiset terveelliset ainekset ja niin hyvää, älä anna ulkonäön hämätä! :)

Valmis menemen, nam!
Kaikki tarpeellinen.

Yksi reilu annos suunnilleen jotain tällaista:

3-5 tomaattia (koosta riippuen)
n. 1/3 vihreää paprikaa/vaaleanvihreää "biberiä"
2 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
kuivattua punaista chiliä
suolaa

Halkaise tomaatit ja poista kannat. Pilko paprika pieniksi suikaleiksi tai kuutioiksi. Käytän yleensä normaalia vihreää paprikaa, mikä korvaa ihan riittävän hyvin reseptin alkuperäisen vaaleanvihreän biberin, kapean suippopaprikan, jota onkin lähes joka toisessa turkkilaisessa ruuassa vähintäänkin koristeena. Näitä paprikoita olen kyllä nähnyt etnisissä kaupoissa, suosittelen kokeilemaan, maku on mieto ja makeahko.
Tomaatit raastautuvat näin.

Tomaatit raastetaan ja kuoret poistetaan raastamalla siten, että tomaattipuolikkaan kuori jää käteen ja sisus menee raastimen läpi.

Tältä näyttää nesteiden haihduttamisen jälkeen, ennen munia.
Kuumenna öljy pannulla, lisää chili ja paprikat. Kääntele muutama minuutti ja lisää tomaattimassa joukkoon ja suola (ihan mikään pikkuhyppysellinen tähän ei riitä). Nyt seuraa valmistamisen vaikein osuus: nesteen haihtumisen odottaminen. Tomaatti-paprikaseoksen ei ole tarkoitus olla missään nimessä kuivaa, mutta mukavan pehmeää ilman nestemäistä löysyyttä.

Lisää rikotut kananmunat ja kääntele verkkaisesti, kunnes munat ovat hyytyneet joukkoon. Nauti sellaisenaan tai vaalean leivän kanssa.

tiistai 26. helmikuuta 2013

Kookos-kasvissosekeitto

Ensimmäisen reseptin kunnian blogihistoriassasi saa kookos-kasvissosekeitto, jonka sovelsin tämän ohjeen mukaan kaapista löytyvien antimien perusteella. Kyseisen keiton jämät löytyvät vielä jääkaapistani mahdollistaen jonkinlaisen visuaalisen otoksen. Tässä käyttämäni resepti kaikille kookoksen, pienen chilipotkun ja samettisen kasviskeiton ystäville! Kokeile ja sovella, yksinkertaista ja hyvää!


6-7 isoa perunaa
3-5 porkkanaa
1 ps pakasteherneitä
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
reilu 1 tl inkivääritahnaa
1 kasvisliemikuutio
(maun mukaan) reilu 1tl kuivattua punaista chiliä
(maun mukaan) ripaus suolaa
n. 8 dl vettä
1 tlk (2 dl) kookoskermaa


Kuori ja pilko kaikki ja heitä kattilaan. Lisää mausteet. Halutessaan sipulit voi kuullottaa kattilan pohjalla tilkassa öljyä ennen kasvisten keittämistä. Lisää vettä niin, että lähes kaikki peittyy -riippuen, kuinka paksuna tykkäät keittosi nauttia. Kunhan vettä ei tarvitse kaataa pois kiehumisen jälkeen, etteivät hyvät aromit valu viemäristä alas. Keitä kasvikset mukavan pehmeiksi. Soseuta, lisää kookoskerma, kuumenna ja tarkista maku. Keiton väri ei ehkä ole se kaikista houkuttelevin, mutta maku on  m a i n i o!

Kasviksina ja/tai juureksinahan voi käyttää mitä vaan oman makunsa mukaan. Itse ehkä vähentäisin seuraavaksi perunan määrää ja korvaisin ne jollain freesimmällä. Tulipahan synttäriperunoille käyttöä. (Sain ihanalta siskoltani 25-vuotissynttärilahjaksi 2 kg luomuperunaa, jee. Vähän rupisia kyllä olivat..) Kookoskermana käytin 17 % tavaraa, joka antoi ihanan täyteläisen, mutta raikkaan, kookoksen maun. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen käytin inkivääritahnaa, kun sitä jääkaapissani oli tarjolla. Se sopi erinomaisesti, ehkä jopa kuivattua inkivääriä raikkaampi&parempi maku? Kasvisliemikuutio ajoi kasvisfondin asian oikein hyvin.

Tässäkin keitossa käyttämistäni, minun maailmani parhaimmista, chili-tuotteista lisää myöhemmin..

maanantai 25. helmikuuta 2013

Prologi

Tässä on ajatus jos toinenkin heitetty ilmaan ruoka-aiheisen blogin aloittamisesta hyvät ideat, kokeilut ja reseptit muistiin laittaen. Ihan vaikka omaksi iloksi ja toivottavasti jokusen muunkin!  Katsotaan, miten tarina etenee, sitä en vielä tiedä minäkään..

Keittokomerojuttujen päänäyttämönä toimii nimensäkin mukaisesti parin neliön keittokomero, josta toiminta olosuhteiden pakosta varsin useasti levittäytyy olohuoneen puolelle. "Jutut" tulevat varmastikin pääasiassa olemaan melko yksinkertaisia ja opiskelijankin taloustilanteeseen sopivia, pienistä ideoista, ajatuksista, ahaa-elämyksistä varsinaisiin kokeiluihin ja resepteihin. Luvassa on leipomuksia & kokkailua - rennosti, (ainakin välillä) terveellisesti ja maukkaasti!

Pian tiedossa ainakin linssikeittoa, syrnikkejä, kookos-kasviskeittoa ja pähkinäsämpylöitä. Tervetuloa Sadun keittokomeroon!